Norge har i dag tre tettsteder/byer som kan kalle seg Bokby: Fjærland, Tvedestrand og Hamarøy, og vi er nå i full gang med å gjøre Bokbyen Skudeneshavn til den fjerde i rekken. Lise Soheim har initiativet og forklarer i artikkelen under hva en bokby egentlig er, og hva det vil si for Skudeneshavn å bli en bokby.

Hay – on – Way i Wales er verdens første bokby, med oppstart for snart 50 år siden. Da var den vesle landsbyen preget av fraflytting og stillstand, men nå besøkes den av flere millioner mennesker årlig. De har over 40 bokutsalg og mange spesialbutikker/bedrifter er etablert som et resultat av Bokbyen. De arrangerer også en verdenskjent litteraturfestival hvert år, der SILK – festivalen og Destinasjon Haugaland har inngått et samarbeid. Det finnes i dag bokbyer over hele verden. Det spennende er at de fleste har fått oppsving både innen turisme og næringsliv etter at de etablerte seg som Bokby, noe som også er mulig og ønskelig for Skudeneshavn. Utsalgssteder kan være i private kjellere, frisørsalonger, bensinstasjoner, forretninger, kafeer, overnattingssteder, garasjer, lag og foreninger osv. Det er bare fantasien som setter begrensninger, og vi bør ha utsalg på de fleste steder der folk ferdes. Se linker til de andre bokbyene og få inspirasjon:

http://bokbyen.no/

www.bokbyen-skagerrak.no

www.hamsuns-rike.no/bokbyen_hamaroey

http://www.hay-on-wye.co.uk/

Skudeneshavn er allerede en godt besøkt turistdestinasjon, og meningen er at bokbystatusen skal være et supplement til eksisterende aktiviteter og tilbud, og med det unike særpreget byen har bør den være godt egnet til å fylle en bokbyrolle. Bøkene som selges kommer stort sett inn fra private, samt noe fra biblioteker. Informasjon fra de andre Norske bokbyene tyder på at det ikke blir problemer med å anskaffe bøker for salg. Det viser seg at handel med bruktbøker er en vekstnæring, og samtlige steder melder om god omsetning. Spesielt mange er opptatt av å finne bøker som er utsolgt fra forlagene, og dermed ikke kan skaffes andre steder enn hos bruktbokforhandlere. Pga. flytting, plassproblemer og bedre økonomi er det også store mengder bøker av ny dato som kommer ut på bruktmarkedet. Istedenfor å kaste bøkene er det et miljømessig godt tiltak at disse kan overtas av nye lesere. Bokbyene har salgssteder som driftes av bokbystiftelsen på stedet, handelsdrivende som har bøker i tillegg til annen drift og private utsalgssteder. Flere driver ubetjente utsalg, og dette har fungert over all forventning. Folk reiser langveisfra for å oppsøke bokbyene, og dette gir selvsagt ringvirkninger for hele samfunnet. Det er nok ikke selve bruktboksalget som gir mest avkastning, inntektene viser seg mer på øket omsetning av varer og tjenester, som et resultat av flere besøkende. Det er derfor et godt salgstriks å ha noen bøker for salg i de fleste lokaler. I tillegg har bokbyene flere arrangementer gjennom året, som forfatterbesøk, boklanseringer, kulturkvelder osv. Skudeneshavn har allerede flere tilbud som gleder fastboende og tilreisende leselystne: En trivelig bokhandel med en over 100 årig historie, Hillesland Libris; Den årlige SILK – festivalen i november har også et eget bruktbokutsalg i Søragadå, som til tross for begrenset åpningstid, har vært mye besøkt i sommer; og hos Dunna på Verdens Minste er det mulig å kjøpe brukte bøker.

Skudeneshavn Arena ser for seg et samarbeid med aktører fra både private, turistnæring, handelsstand og næringslivet ellers for å få utviklet dette konseptet, da det vil kreve mye innsats og ressurser for å få et godt resultat. Det er også mulig å søke om statlige driftsmidler til en bokby, og er vi flinke nok kan dette føre til arbeidsplasser på sikt. Hvis noen har innspill til Bokbyplanene, og kanskje ønsker å være med på dette spennende prosjektet, vil vi gjerne høre fra dere. Vi trenger mange hoder og hender, og ønsker din hjelp for å lykkes. Ta kontakt med Skudeneshavn Arena, eller direkte med Lise Solheim lisensol@gmail.com

Sammen skal vi bli Norges beste bokby! Vi har en unik plassering, flotte omgivelser og ikke minst vennlige mennesker som setter pris på besøkende fra fjern og nær.