Jan Marton Jensen hadde en plan om å bosette seg i Skudeneshavn når han ble pensjonist, en plan han har holdt seg til. Nå bruker han tiden på digitalisering av bilder og andre tekniske finurligheter. Som en del av Seniorklubben har han sammen med andre lagt ned uendelig amnge timer for å fange opp historien og gjøre den tilgjengelig for andre. Skudeneshavn er i særstilling når det gjelder digitalisering, og om du har lyst kan du sette deg foran dataskjermen og reise tilbake i tid for å se hvordan Skudeneshavn var i «gamle dager». Her er det noe for en hver.   

Et bilde forteller mer enn 1000 ord, sies det. Det må mange tidlig ha tenkt i Skudeneshavn-området, for her er tatt bilder i hopetall fra fotografienes barndom. Det ble tatt bilder på glassplater og laget flotte postkort fra tidlig på 1900-tallet. Det rike lokale utvalget av fotografier er tatt godt vare på, og gjengitt i flere bøker. Men nå er også bildene tilgjengelige på nett, se dette albumet: Skudenesbilder. Et prosjekt med utgangspunkt i Seniornett Skudenes har samlet og lagt ut disse bildene. Mange av motivene er kjente, men ikke alle. Da sendes det ut til interesserte utvalgte bilder med spørsmål om hva disse bildene kan være. Over 100 personer deltar for øyeblikket, og det pleier komme raskt svar.

– Den som vil se nærmere på dette lokale arbeidet med gamle bilder, kan gå til Seniornett Skudernes – Nyttige Lenker, og slå opp under Bilder … og sånt.

Her er eksempler på bilder som er dukket opp: Leif Midbøe Sr og Leo Trotski diskuterer verdensbegivenhetene … ombord på MT «Ruth» i desember 1936.

Hvem – Hva – Hvor og Når er dette?   Ekstremnedbør i Skudeneshavn 12. juli 1924.

Lokal historie gjennom avisklipp – Snørtelandsamlingen

I Skudeneshavn har slakter Jakob Snørteland systematisk samlet alt tilgjengelig avisstoff om Skudenes og Skudeneshavn. Det er blitt en utrolig samling, og denne er nå avfotografert, gjort tilgjengelig på biblioteket, men også på nettet: Skudenes i avisene. Her kan man eksempelvis velge et gitt år, og bla i artiklene for dette året: Avisklippene pr år.

Noen artikler er merket, og kan slås opp på direkte, se under Oppslag. – Et slikt eksempel er oppslaget fra 1997 om det store vikingskip-naustet som er funnet på Lahammer: Vikingnaust Lahammer.

– Også mange avbildede personer i avisartiklene er navngitt, se under Oppslag for gjenfinning.

Denne lokalhistoriske samlingen er unik, det finnes knapt maken i Norge.

Ønsker du å motta mail om bilder fra Skudeneshavn og omegn eller bli en del av seniornett? Send en mail til postmarton@gmail.com